Hopp til hovedinnholdet

Arkivet

- rentebærende kredittkortgjeld har økt med 2,0 mrd. siden sommeren, og viser at flere ikke betaler alt ved forfall, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen.

Forbruksgjelden har økt med 9,3 mrd. på ett år

Siste måned økte forbruksgjelden i Norge med 2,0 mrd., og har økt med 8,8 mrd. hittil i år. Forbrukslån utgjør den største økning, og har økt med 5,6 mrd. hittil i år og med 6,7 mrd. på ett år. 

En person som betaler med kredittkort ved å holde et kredittkort mot en betalingsterminal.

Forbruksgjelden har økt med 7,4 mrd. på ett år

Den totale forbruksgjelden økte med 1,8 mrd. i september, og utgjør nå 157,7 mrd. Forbrukslån økte med 1,0 mrd. i samme periode og har økt med 5,8 mrd. siden oktober i fjor.

Mann ser på kvitteringer i butikk

Forbruksgjelden har økt med 5 mrd. hittil i år

Den totale forbruksgjelden økte med 0,7 mrd. siste måned og utgjør nå 155,9 mrd. Forbrukslån økte med 1,1 mrd., men bruk av kredittkortgjeld ble redusert med 0,4 mrd.

Dame skriver på PC

Kredittkortgjelden har økt med 1,5 mrd. i juli

Økningen i kredittkortgjelden i juli skyldes primært at forbruk i feriemåneden først forfaller til betaling i august. Den totale forbruksgjelden har økt med 4,3 mrd. hittil i år og økte med 0,6 mrd. i juli.

Sparegris med solbriller på en strand

Forbrukslån økte med 1. mrd. siste måned

Forbrukslån har økt med 3,7 mrd. hittil i år, og med 5,7 mrd. siste tolv måneder. Den totale forbruksgjelden har siste tolv måneder økt med 6,2 mrd., men faller med 2,2 mrd. siste måned . Nedgangen skyldes at mange har nedbetalt kredittkortgjeld ved bruk av feriepenger.

Graf over total forbruksgjeld i Norge fra juni 2022 til juni 2023.

Forbruksgjelden økte med 3,3 mrd. siste måned

Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling økte med 4,5 mrd. siste måned. Rentebærende kredittkortgjeld ble redusert med 1,5 mrd. Forbrukslån økte med 0,3 mrd.

Bilde av tre kredittkort. American express, Mastercard og VISA.

Nedgang i kredittkortgjeld på 0,9 mrd.

Forrige måned var det en nedgang i kredittkortgjelden på 0,9 mrd og en økning i forbrukslån på 0,9 mrd. Det er grunn til å tro at en del av endringene knytter seg til refinansiering av kredittkortgjeld, som kan gi forbrukere bedre betingelser og oversikt.